opc_loader

Zomerse aftelkalender DIY

Zomerse aftelkalender knutseltip

Deze week een een leuk DIY gastblog van Rianne Kids Crea

ZOMERVAKANTIE

Nog even en het is weer zover. Mama, hoeveel nachtjes slapen nog? Wanneer gaan we op vakantie? Hoelang duurt het nog voordat ik bij opa en oma mag logeren? Zulke vragen heb je de afgelopen tijd vast gehoord ;) Als voormalig (kleuter)juf had ik in de klas ook altijd een aftelkalender hangen. Zo was het voor de kleuters heel duidelijk wanneer ze vakantie kregen.

Deze zomerse kalender kun je lekker samen met je kind(eren) knutselen. Je kunt hem zo vaak gebruiken als je maar wilt. Je hoeft alleen de wasknijpers eraf te halen en je kunt weer opnieuw beginnen met tellen.

De zonnestraaltjes zijn gemaakt van houten wasknijpers die je met een beetje gele verf een zonnige look geeft. Begin met een zon zonder straaltjes. Vind je dat te kaal, dan kun je met papier een paar zonnestraaltjes erbij plakken.

Ik koos voor 8 wasknijpers (= 8 nachtjes) zodat je een week vooruit kunt beginnen met aftellen. Wil je een kortere tijd dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld te beginnen met 4 nachtjes. Doe dan alvast 4 zonnestralen aan de zon en 4 knijpers in het bakje. Of maak een zon met de cijfers 1 t/m 4.

Voor peuters en kleuters kun je ook een zon maken zonder de cijfers. De wasknijpers doe je in een bakje en elke ochtend laat je een zonnestraaltje aan de zon hangen. Maakt niet uit waar. Door het tellen van de wasknijpers (die nog in het bakje zitten) weten ze hoeveel nachtjes ze nog moeten slapen.

 

STAPPENPLAN

Welke materialen heb je nodig?

  • Papieren bordje
  • Gele plakkaatverf
  • Houten wasknijpers
  • Gekleurd papier of katoen


1. Maak een zonnetje door de onderkant van een papieren bordje geel te verven. Laat de verf drogen en knip het bordje door de helft

2. Verf 8 houten wasknijpers geel, je kunt ze helemaal geel verven maar ook alleen de bovenkant. Wil je liever niet verven? Plak dan een strookje papier erop. Dit worden de zonnestralen die je gebruikt om het aantal nachtjes te tellen

3. Maak een regenboog voor onder de zon. Kies hiervoor de kleuren van de regenboog (rood-oranje-geel-groen-blauw-donkerblauw-paars).

Knip van elke kleur 2 stroken papier af. Plak ze vast aan de achterkant van het bordje en knip ze recht af.

4. Plak nu de andere gele helft aan de achterkant vast

5. Maak er een kawaii zonnetje van door er een gezichtje op te maken. Dit kan met viltstift, stickers of met papier

6. Om er een aftelkalender van te maken schrijf je de cijfers 1 t/m 8 op de voorkant.

Begin aan de linkerkant met de 8 en eindig rechtsonder met de 1 (zie foto links). De cijfers staan voor het aantal nachtjes slapen

7. Wil je de zon ophangen? Maak dank bovenin een klein gaatje en doe er een touwtje doorheen (let wel, omdat je er wasknijpers aan gaat hangen zal de zon de eerste dagen scheef hangen aan het touwtje zoals op de foto. Wil je dit niet, dan kun je hem beter recht ophangen met bijvoorbeeld plakband of Pritt posterbuddies aan de achterzijde)

8. Klaar is de zomerse kalender. Het aftellen kan beginnen. Je kunt de kalender steeds weer gebruiken door de wasknijpers eraf te halen en opnieuw te beginnen.

TIPS

  • Geen verf in huis of liever een andere variatie maken? Geen enkel probleem. Neem geel karton/papier en maak hiervan een cirkel.
  • Voor de regenboog kun je papier of katoen/wol gebruiken. Maar ook leuk is crêpepapier of krullint in verschillende kleurtjes
  • In plaats van cijfers op de zon kun je ook de cijfers schrijven op de wasknijpers
  • Wil je na de zomer een leuke herfstversie van deze kalender maken? Maak dan een egeltje van een bruine cirkel, knip doormidden, maak er een gezichtje op en maak stekeltjes van bruine wasknijpers (of laat ze in houtlook)

Alvast heel veel knutselplezier en een fijne zomervakantie.

Liefs,

Rianne | KIDS CREA

Wil je nog meer creatieve inspiratie opdoen? Ga dan Kids Crea volgen op Instagram of Facebook

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.