opc_loader

Tips voor verkoeling in de zomer

Pixabay- stux

Tips voor verkoeling in de zomer

De zomer is begonnen en trakteert ons op echt zomerweer. Volgens de meteorologen belooft het een hele warme zomer te worden. Daar kan de een enorm van genieten en bij de ander breekt het zweet bij voorbaat al uit. Daarom hebben wij 10 tips voor jou voor een fijne verkoeling op warme dagen en zwoele nachten.

Zorg voor voldoende vocht

De allereerste tip is een inkoppertje maar zo belangrijk. Zorg voor voldoende vocht. En dan het liefst water, dat lest het best. Met warm weer verlies je meer vocht dan op andere dagen, het is dus zaak om goed te drinken. Zo kan je lichaam jou weer koelen. En hoe lekker is het om in de hitte te genieten van een koel glas water? Mocht je nu niet zo van het water drinken zijn dan kun je er heel makkelijk een smaakje aan geven door wat fruit en/of munt toe te voegen. Of wat dacht je van een zelfgemaakte ijsthee? Lekker met een schijfje citroen en wat ijsklontjes. Voor onderweg, op het werk of gewoon thuis zijn de Dopper drinkflessen ideaal. Je vult ze gewoon met kraanwater. En wat dacht je van een heerlijk ijsje? Ook die geven je een heerlijke verkoeling.

Pixabay- Daria Yakovleva

Eten tijdens de warmte

Wanneer er zomerse temperaturen zijn is koken in de avond soms een uitdaging. Het huis is warm, het fornuis maakt dat nog warmer. Met zulke dagen is het heerlijk om de BBQ aan te steken, lekker uitgebreid en buiten eten. Een salade erbij, wat stokbrood en genieten maar. Ook is het fijn om op zulke tropische dagen in de ochtend, wanneer het nog koel is, een pastasalade te maken. Of zoals ik ook wel doe een ovenschotel in de morgen bereiden en die in de avond in de oven op te warmen. Mocht je de oven niet willen gebruiken dan zou je hem ook in de magnetron kunnen opwarmen. En de zomer leent zich bij uitstek voor fruit. Het is licht verteerbaar, gezond en verfrissend. Neem bijvoorbeeld de watermeloen. Om je vingers bij op te eten.

Wat wij ook nog wel eens doen op warme dagen is uit het werk naar de waterkant en daar lekker eten en drinken. Lekker met je voeten in het water of een duik nemen en genieten van het mooie zomerweer. Dat kan heel goed met een pastasalade en vers fruit. Deze houd je heerlijk koel en fris in een koeltasje. Stoeltjes of een picknickkleed mee en genieten maar. De lunchtasjes of koeltasjes zijn ook heel fijn om je lunch in mee te nemen naar school of werk.

Houd je huis koel

Je huis koel houden, dat is nog best een uitdaging. Maar met deze tips ben je al goed op weg. Zodra het warm wordt sluit je alle ramen, deuren en gordijnen. Die open je pas weer wanneer het buiten koeler is dan binnen. En in de ochtend wanneer het nog lekker koel is zet je alle ramen en deuren tegen elkaar open zodat het even lekker dan doorluchten.

Om de temperatuur nog verder te laten zakken in huis kun je de ventilator aanzetten. Wanneer je er twee flessen met bevroren water voor zet zorgt dat voor extra koelte. Fijn wanneer je werkplek bijvoorbeeld op zolder of een warme kamer is.

Pixabay- Public Domainpictures

Zwoele nachten

Met de zomerhitte komen ook de zwoele nachten. Heerlijk om lekker lang buiten te zitten, maar slapen wordt wat lastiger in de warmte. Met hoge temperaturen val je minder makkelijk in slaap. Wanneer je geen airco in huis hebt is de tip met de ventilator en de flessen ijs een echte aanrader. Zorg ook voor fijn beddengoed. Katoen en linnen voelen koeler aan en nemen ook meer vocht op. Slaap alleen onder een laken, wanneer je toch graag iets over je heen hebt. En neem voor het slapen gaan een lauwe douche, daar koel je vanaf en kun je even iets beter tegen de warmte.

Pixabay- Claudio Scott

Ook kun je, mits dat inbraakveilig is, de ramen tegen elkaar open zetten en de binnendeuren open zodat er toch nog een aangenaam briesje ontstaat. En wat ik zelf een hele fijn vind is een koelelement onder het hoofdkussen. Deze draai je dan af en toe om als je wakker wordt door de warmte, waardoor het kussen weer heerlijk koel aanvoelt. En nog zo’n fijne tip is om je natte was op te hangen op de slaapkamer, ook dit zorgt voor extra verkoeling. Het staat niet zo gezellig, maar alles voor een fijne en koele nachtrust, toch? En is het nu echt te warm om te slapen in huis, dan kun je altijd nog je tent in de tuin zetten. Dat geeft ook nog eens een fijn vakantiegevoel.

Pixabay- Sarah5497

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.